Βένετο-Μονή Φλαμουρίου-Άνω Κερασιά

 Απόσταση: 12,9 χλμ.
Διάρκεια: 5,5 ώρες με στάσεις (καθαρός χρόνος πορείας 4.15΄)
Υψόμετρο: από 250 μ. (Βένετο) σε 780 μ. (Σταυρός) σε 650 μ. (Άνω Κερασιά)
Σήμανση: κόκκινα σημάδια, πινακίδες
Πόσιμο νερό στη διαδρομή: ναι (μονή Φλαμουρίου)

Κατεβάστε ίχνος GPS:    Η διαδρομή στο Wikiloc     Η διαδρομή στο Everytrail         

      Μια πολύ όμορφη διαδρομή στο Βόρειο Πήλιο, κυρίως σε καλντερίμι-μονοπάτι με μικρά τμήματα χωματόδρομου, που περνά από το μοναστήρι του Φλαμουρίου. Από την Άνω Κερασιά, μπορούμε  να συνεχίσουμε βαδίζοντας για μιάμιση ώρα ακόμα (βλέπε διαδρομή Κάτω Κερασιά-Άνω Κερασιά) για να φθάσουμε στην Κάτω Κερασιά. Να σημειωθεί επίσης ότι στην Άνω Κερασιά πηγαίνει ασφαλτόδρομος, ο οποίος όμως δεν δέχεται μεγάλα λεωφορεία.

         Ξεκινώντας από το πάρκινγκ των αυτοκινήτων στο Βένετο, ανεβαίνουμε στα σκαλοπάτια και βγαίνουμε στην πλατεία.  Ανεβαίνοντας λίγα ακόμα σκαλοπάτια, βγαίνουμε στον τσιμεντόδρομο που ανηφορίζει προς τα ανατολικά, πηγαίνοντας προς την παραλία Πετρομέλισσο. Περνούμε δίπλα από το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου και βγαίνουμε από το χωριό. Αφήνουμε διασταύρωση με δρόμο αριστερά που πηγαίνει προς την παραλία Κουλούρι και  άλλες δύο διασταυρώσεις με δρόμους που ανηφορίζουν δεξιά.
           Σε λίγο βλέπουμε στη δεξιά πλευρά του δρόμου τις ταμπέλες που σηματοδοτούν το μονοπάτι-καλντερίμι προς τη μονή Φλαμουρίου. Το ακολουθούμε με κατεύθυνση γενικά νότια, βοηθούμενοι από τα κόκκινα σημάδια και από μερικές πινακίδες. Κινούμαστε σε ίσιωμα, με εναλλαγές δάσους και πετρώδους εδάφους με χαμηλή βλάστηση. Σε ορισμένα κομμάτια βαδίζουμε μέσα σε πραγματικό τούνελ από βλάστηση.

Τούνελ από βλάστηση κοντά στο Βένετο

        Περνούμε ένα πρώτο μικρό ρέμα και σε λίγο αρχίζουμε να κατηφορίζουμε προς μια μεγάλη άγρια ρεματιά, το Κακόρεμα, η κατάληξη της οποίας στη θάλασσα είναι το Πετρομέλισσο. Κατηφορίζοντας, περνάμε από ερειπωμένο πέτρινο καλύβι δίπλα στο μονοπάτι.

Κακόρεμα

        Αφού περάσουμε τη ρεματιά, ανηφορίζουμε συνεχώς στη δασωμένη πλαγιά, μέχρι που φθάνουμε σε ανοικτό πετρωτό πλάτωμα πάνω στη ράχη, στην τοποθεσία Πετριάλο. Στο σημείο αυτό έρχεται και ασαφές μονοπάτι, χωρίς σημάδια, ακολουθώντας τη ράχη από τη θάλασσα.  Εδώ σίγουρα θα κάνουμε  μια στάση, και κατόπιν συνεχίζουμε στο μονοπάτι με τα κόκκινα σημάδια, που κατηφορίζει ομαλά σχεδόν ευθεία προς τη ρεματιά του μοναστηριού. Λίγο πριν φθάσουμε στην κοίτη, αγνοούμε ανηφορικό μονοπάτι δεξιά. Περνούμε  το ρέμα και βαδίζοντας για λίγο ευθεία, συναντούμε διασταύρωση με πινακίδα, όπου έρχεται από αριστερά μονοπάτι από το παραλιακό επίνειο της μονής στον Αγιο Νικόλαο. Εμείς πάμε δεξιά και αρχίζουμε να ανηφορίζουμε με συνεχείς ελιγμούς (καγκιόλια), βρίσκοντας συχνά και τμήματα καλντεριμιού.

         Φθάνοντας επάνω στη ράχη, συναντούμε κίτρινη πινακίδα. Εδώ αριστερά φεύγει μονοπάτι που κατηφορίζει στη ρεματιά Βαθουλωμένη, πηγαίνοντας προς Κορομπλιά-μνημείο Αλφόνς αλλά και προς  Παλιόκαστρο (βλέπε τις αντίστοιχες διαδρομές). Εμείς όμως συνεχίζουμε να ανηφορίζουμε ομαλά ευθεία στο κύριο μονοπάτι, το οποίο σύντομα μας φέρνει στην ιστορική μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Φλαμουρίου. Iδρύθηκε το 1595 από τον  όσιο Συμεών, γιορτάζει στις 6 Αυγούστου και έχει τέσσερις μοναχούς. Είναι άβατο για τις γυναίκες, όμως προσφέρει τη δυνατότητα φιλοξενίας σε μικρό αριθμό ανδρών επισκεπτών. Την περίοδο αυτή εκτελούνται εργασίες ανακαίνισης. Από το Βένετο μέχρις εδώ χρειαστήκαμε περίπου τρείς ώρες πορείας με στάσεις (καθαρός χρόνος 2.20′).

Μονή Φλαμουρίου

        Αφού περιηγηθούμε στο μοναστήρι και δροσιστούμε από τη βρύση, συνεχίζουμε ανηφορίζοντας ανάμεσα σε καστανιές και κατόπιν σε οξιές. Αφήνουμε διασταύρωση με στενό μονοπάτι αριστερά που κατευθύνεται προς τη μονή Σουρβιάς και περνούμε το ρέμα, σε ένα εντυπωσιακό σκηνικό με τρεχούμενο νερό, μεγάλους βράχους και πανύψηλες οξιές.

     Πιο πάνω, φθάνουμε στην τοποθεσία Σταυρός και μπαίνουμε σε χωματόδρομο, τον οποίο ακολουθούμε κατηφορίζοντας. Μετά από μισή ώρα περίπου φθάνουμε σε πλάτωμα στην περιοχή της Κάτω Γούρας. Αριστερά ανηφορίζει δρόμος προς Κοκκινόγεια-Οβριό. Εμείς βαδίζουμε ευθεία και σε εκατόν πενήντα μέτρα έχουμε στα αριστερά μας ποτίστρα και νερόλακκο (σουβάλα).

Το μονοπάτι από την Κάτω Γούρα

      Εδώ θα  μπορούσαμε να συνεχίσουμε και από το δρόμο για να πάμε στην Άνω Κερασιά, όμως είναι σαφώς προτιμότερο να πάμε από το μονοπάτι. Έτσι, στρίβουμε αριστερά και σε λίγο έχουμε αριστερά μας την πηγή της Κάτω Γούρας, κάτω από μια μεγάλη οξιά. Το μονοπάτι με τα κόκκινα σημάδια πορεύεται μέσα σε ωραίο δάσος με κατεύθυνση νοτιοδυτική. Πιο πέρα έχουμε αριστερά μας περιφραγμένο κτήμα, στο οποίο καταλήγει και αγροτικός δρόμος. Βαδίζουμε για πενήντα μέτρα στο δρόμο και μετά πάμε λοξά δεξιά κατηφορικά, για να βρούμε αμέσως το καλντερίμι, το οποίο μας φέρνει στο γκρεμισμένο γεφύρι της Γελαδίστρας. Περνούμε το ρέμα διασχίζοντας την κοίτη και ανηφορίζουμε στην άλλη πλευρά σε φαρδύ μονοπάτι.
     Φθάνοντας στα πρώτα ερειπωμένα σπίτια του χωριού, το μονοπάτι γίνεται ασαφές. Eδώ πάμε  λοξά κατηφορίζοντας προς τη βρύση μέσα στην αβαθή ρεματιά αριστερά μας. Από εκεί ανηφορίζει καλντερίμι, που μας φέρνει τελικά στην πλατεία με την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων.     

Advertisements

About pelionwalks

We are a society who promote the restoration and use of old footpaths in the South Pelion area.
This entry was posted in Walk Descriptions. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s