Άγιος Γεώργιος Νηλείας-Κάτω Γατζέα

Απόσταση: 5,7 χλμ.
Διάρκεια: 2 ώρες (με στάσεις)
Υψόμετρο: από 620 μ. (Άγιος Γεώργιος) σε 0 μ. (Κάτω Γατζέα)
Σήμανση: κόκκινα σημάδια, πινακίδες)
Πόσιμο νερό στη διαδρομή: ναι (Άνω Γατζέα)

  Κατεβάστε ίχνος GPS:   Η διαδρομή στο Wikiloc    Η διαδρομή στο Everytrail      

         Μια πολύ όμορφη διαδρομή στο καλντερίμι που συνδέει τον Άγιο Γεώργιο Νηλείας με τον παραθαλάσσιο οικισμό της Κάτω Γατζέας, περνώντας και από το σταθμό του τρένου στην Άνω Γατζέα. Μπορεί να περπατηθεί ως μεμονωμένη, ή μπορεί να συνδυαστεί με άλλες πορείες στην περιοχή, π.χ. να έρθουμε στον Άγιο Γεώργιο από τα Άνω Λεχώνια ή τα Χάνια και να κατεβούμε στη Γατζέα.

         Ξεκινώντας από την πλατεία του Αγίου Γεωργίου Νηλείας, βαδίζουμε αρχικά στην άσφαλτο προς Πινακάτες, αφού αυτή έχει καλύψει εδώ το καλντερίμι. Φθάνοντας στο αρχοντικό Βογιατζόπουλου, πάμε δεξιά κατηφορικά σε στενό τσιμεντόδρομο και παρακάτω διασχίζουμε άλλον ασφαλτόδρομο που έρχεται από την Άνω Γατζέα. Μπαίνουμε πλέον στο καλντερίμι, που διατηρείται σε καλή κατάσταση με τη φροντίδα του πολιτιστικού συλλόγου του χωριού.

          Κατηφορίζουμε έχοντας υπέροχη θέα του Παγασητικού από ψηλά. Συναντούμε άλλες τέσσερις φορές την άσφαλτο και την ακολουθούμε κάθε φορά για λίγα μέτρα προς τα κάτω, μέχρι να ξαναβρούμε τη συνέχεια του καλντεριμιού, προσέχοντας και τα κόκκινα σημάδια.

         Παρακάτω, διασχίζουμε έναν πρώτο αγροτικό δρόμο και κατόπιν μπαίνουμε σε δεύτερον, τον οποίο ακολουθούμε κατηφορίζοντας προς νότον. Μετά από λίγα μέτρα καλντεριμιού έχουμε διασταύρωση με δρόμο αριστερά. Πιο κάτω, ο δρόμος μας καλύπτεται από τσιμέντο. Προσπερνούμε διασταύρωση με άλλον ανηφορικό δρόμο δεξιά και λίγο παρακάτω αφήνουμε το δρόμο και πάμε αριστερά, σε καλντερίμι που κατηφορίζει προς μια όμορφη ρεματιά με τρεχούμενο νερό.
       Mόλις περάσουμε το ρέμα, το καλντερίμι διχάζεται. Ο δεξιός κλάδος περνά κάτω από την πέτρινη γέφυρα του τρένου και βγαίνει και αυτός στην Άνω Γατζέα. Εμείς εδώ προτιμούμε να πάρουμε τον αριστερό κλάδο που ανεβαίνει, συναντά τις γραμμές και σε εκατό μέτρα φθάνουμε στο σταθμό της Άνω Γατζέας.

Η γέφυρα του τρένου στην Άνω Γατζέα

       Εδώ μπορούμε να κάνουμε μια στάση αναψυχής στο μαγαζάκι του σταθμού και κατόπιν συνεχίζουμε σε καλντερίμι που έρχεται πάνω από τις γραμμές από πέτρινο γεφύρι. Αυτό πιο πάνω βγαίνει στην άσφαλτο και ενώνεται τελικά με τη διαδρομή που ακολουθήσαμε. Εμείς τώρα κατηφορίζουμε περνώντας δίπλα από το μουσείο Ελιάς και τα σπίτια του οικισμού και παρακάτω βγαίνουμε λοξά στην άσφαλτο, λίγο κάτω από την εκκλησία.

Άνω Γατζέα

       Λίγα μέτρα πιο κάτω, το καλντερίμι συνεχίζει περνώντας δίπλα από την ταβέρνα ”Αγγελικό”.  Κατηφορίζοντας με νότια κατεύθυνση, έχουμε το ρέμα δεξιά μας και αριστερά φεύγει διασταύρωση προς το γήπεδο ποδοσφαίρου. Τελικά βγαίνουμε από στενό τσιμεντόδρομο στην κύρια άσφαλτο Βόλου-Καλών Νερών, δίπλα σε ξύλινη πινακίδα προς ”Άγιο Γεώργιο”. Λίγα μέτρα πιο δεξιά βρίσκεται το αρτοποιείο και απέναντί του στη γωνία συνεχίζει προς τα κάτω δρόμος, ο οποίος σε διακόσια μέτρα μας φέρνει στη γραφική παραλία της Κάτω Γατζέας.
    

Advertisements

About pelionwalks

We are a society who promote the restoration and use of old footpaths in the South Pelion area.
This entry was posted in Walk Descriptions. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s