Άγιος Γεώργιος Νηλείας-Μούρεσι

Κοιτάζοντας προς την Τσαγκαράδα

Απόσταση: 14,1 χλμ.
Διάρκεια: 5,5 ώρες με στάσεις, καθαρός χρόνος πορείας 4.15΄
Υψόμετρο: από 605 μ. (πλατεία Αγ. Γεωργίου) σε 1410 μ. (μέγιστο) σε 460 μ.
Σήμανση: κόκκινα σημάδια, πινακίδες
Πόσιμο νερό στη διαδρομή: ναι (πηγή Πετρόστρουγκα, Ανατολικό Καταφύγιο)

 Kατεβάστε ίχνος GPS:   Η διαδρομή στο Wikiloc    Η διαδρομή στο Everytrail      

             Η διαδρομή αυτή, βαδίζοντας κατά κύριο λόγο σε δάσος οξιάς αλλά και καστανιάς, μας φέρνει από τον Άγιο Γεώργιο Νηλείας στο Μούρεσι, περνώντας ανάμεσα στις κορυφές Δραμάλα και Μέγα Ίσωμα σε υψόμετρο 1400 μέτρων.

           Αρχίζοντας από την βρύση στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου Νηλείας, ανηφορίζουμε στο καλντερίμι ανάμεσα στα σπίτια του χωριού. Αφήνουμε αριστερά μας την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, όπου τερματίζει στα δεξιά τσιμεντόδρομος και συνεχίζουμε να ανηφορίζουμε σε καλντερίμι, το οποίο αφού βγούμε από το χωριό γίνεται φαρδύ μονοπάτι. Φθάνουμε σε διασταύρωση, όπου πάμε αριστερά επάνω και αμέσως συναντούμε τσιμενταύλακα νερού. Εδώ, ένα μονοπάτι διασχίζει τον τσιμενταύλακα προς τα δεξιά (ανατολικά) και συνεχίζει προς Κουρβέντελη-Τσαγκαράδα, ενώ εμείς ακολουθούμε το μονοπάτι που ανηφορίζει παράλληλα με τον τσιμενταύλακα.

Θέα του Παγασητικού από το μονοπάτι

     Διασχίζουμε στενό χωματόδρομο, συνεχίζουμε στο μονοπάτι και παραπάνω βγαίνουμε σε πλάτωμα και συναντούμε άλλον δρόμο, τον οποίο ακολουθούμε πλέον προς τα αριστερά. Η περιοχή εδώ λέγεται Λαγούσα. Αγνοούμε στενό δρόμο δεξιά που πηγαίνει σε κτήμα. Παραπάνω ο δρόμος μας στρίβει απότομα δεξιά ανηφορίζοντας, ενώ ευθεία μπροστά φεύγει στενότερος δρόμος προς Προφήτη Ηλία και πηγή Κρεμμύδας.

     Ανηφορίζοντας συνέχεια προς τα βορειοανατολικά στον κύριο δρόμο, αφήνουμε αριστερά μας μιαν άλλη πηγή (Πετρόστρουγκα) και λίγο παραπάνω, αριστερά φεύγει ανηφορικό μονοπάτι που στα πρώτα μέτρα του είναι λιθόστρωτο και οδηγεί στην πηγή Μαυρομάτη. Από εκεί μπορεί κανείς να συνεχίσει προς Χάνια ή Δραμάλα (ο χάρτης της Ανάβασης λανθασμένα αναφέρει την πηγή Μαυρομάτη ως πηγή Κρεμμύδας). Εμείς όμως συνεχίζουμε στο δρόμο και μιάμιση ώρα αφότου φύγαμε από τον Αγιο Γεώργιο, φθάνουμε δεξιά στο Ανατολικό Καταφύγιο, σε υψόμετρο 1120 μέτρων. Το μικρό αυτό καταφύγιο, που μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι δέκα άτομα περίπου, κατασκευάσθηκε από τη Νομαρχία το 1997 και συντηρείται με τη φροντίδα του πολιτιστικού συλλόγου Αγ. Γεωργίου «Κένταυρος».

Ανατολικό Καταφύγιο
     Αφού ανηφορίσουμε στο δρόμο λίγο ακόμα, φθάνουμε σε διασταύρωση και πάμε δεξιά βορειοανατολικά (αριστερά πάει προς Χάνια). Παραπάνω, ο δρόμος τερματίζει σε υδρομάστευση στο ρέμα της Βασιλικής και συνεχίζει μονοπάτι, που ανηφορίζει με ζικ-ζακ σε πετρώδες έδαφος με αραιή βλάστηση. Σε λίγο φθάνουμε σε διασταύρωση μονοπατιών με πινακίδα, όπου λοξά δεξιά φεύγει ανηφορικό μονοπάτι προς Μέγα Ίσωμα-Τσαγκαράδα, ενώ εμείς συνεχίζουμε ευθεία κατηφορίζοντας ελαφρά και ξαναμπαίνουμε στο δάσος οξιάς. Σύντομα φθάνουμε σε νέα σηματοδοτημένη διασταύρωση, όπου αριστερά φεύγει μονοπάτι προς Δραμάλα.

Κατηφορίζοντας προς Μούρεσι
         Συνεχίζουμε ευθεία μέσα στο δάσος, περνούμε από ένα μικρό ξέφωτο και το μονοπάτι μας αρχίζει πλέον να κατηφορίζει σταθερά, με γενική κατεύθυνση βορειοανατολική. Όσο κατεβαίνουμε, τόσο ψηλότερες γίνονται οι οξιές. Κάποιο δέντρο έχει χαραγμένα δίπλα-δίπλα ένα σφυροδρέπανο και ένα στέμμα, σημάδια μιας αλλοτινής ταραγμένης εποχής. Βρίσκουμε και ένα τσιμεντένιο χωροδείκτη από το 1962, που σηματοδοτεί το όριο της τότε κοινότητος Αγίου Γεωργίου. Τελικά το μονοπάτι βγαίνει σε δασικό δρόμο, τον οποίο ακολουθούμε προς τα δεξιά, κατηφορίζοντας πάντοτε προς την ίδια γενική κατεύθυνση. Σε τρείς διασταυρώσεις δρόμων πάμε αριστερά, στην επόμενη πάμε δεξιά (πάντα κατηφορικά) και παρακάτω ο δρόμος είναι για λίγα μέτρα τσιμενταρισμένος και διασταυρώνεται κάθετα με άλλον δρόμο, όπου πάμε αριστερά.

Προφήτης Ηλίας Μουρεσίου

         Σε λίγο φθάνουμε στο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία σε υψόμετρο 730 μέτρων. Από κάποια σημεία καθώς κατηφορίζουμε, φαίνεται αριστερά ο οικισμός του Αγίου Δημητρίου Κισσού, ενώ δεξιά μας έχουμε το Χαλόρεμα και απέναντι τα πρώτα σπίτια της Τσαγκαράδας. Τελικά, ο δρόμος μας βγαίνει στον κύριο ασφαλτόδρομο στο Μούρεσι, στην ανατολική του πλευρά πηγαίνοντας προς Τσαγκαράδα, δίπλα στo βενζινάδικο. To ίχνος της καταγεγραμμένης πορείας σταματά εδώ. Για να ολοκληρώσουμε όμως τη διαδρομή, διασχίζουμε την άσφαλτο και κατηφορίζουμε σε καλντερίμι, που παρακάτω βγαίνει σε τσιμενταρισμένο δρομάκι, πάμε για πέντε μέτρα αριστερά και αμέσως πάλι κάτω σε στενό καλντερίμι, που σε λίγο μας φέρνει στην πλατεία του Μούρεσι, απέναντι από την εκκλησία της Αγίας Τριάδος.

Πλατεία Μούρεσι- Εκκλησία Αγίας Τριάδος

 

Advertisements

About pelionwalks

We are a society who promote the restoration and use of old footpaths in the South Pelion area.
This entry was posted in Walk Descriptions. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s