Ζαγορά-Χορευτό

Χορευτό

Aπόσταση: 3,1 χλμ (με επιστροφή 6,2 χλμ)
Διάρκεια: καθαρός χρόνος πορείας 2 ώρες (με επιστροφή), με στάσεις περίπου 3 ώρες
Υψόμετρο: Από 472 μ. (Άγιος Γεώργιος Ζαγοράς) σε 0 μ. (Χορευτό)
Σήμανση: κόκκινα σημάδια, πινακίδες
Πόσιμο νερό στη διαδρομή: όχι
          Υπάρχουν δύο διαδρομές με καλντερίμι που ενώνουν τη Ζαγορά με το Χορευτό, η μία από τον Άγιο Γεώργιο και η δεύτερη από τη Μεταμόρφωση. Έτσι μπορεί κανείς, αν θέλει, να πάει από τη μία και να γυρίσει από την άλλη, κάνοντας έναν κύκλο. Αυτό κάναμε και εμείς, κατεβαίνοντας στο Χορευτό από τον Άγιο Γεώργιο και επιστρέφοντας από τη Μεταμόρφωση. Καλό είναι να φοράμε μακριά παντελόνια και να έχουμε μαζί μας ένα κλαδευτήρι, γιατί παρά τις προσπάθειες να καθαριστεί η διαδρομή, υπάρχουν κάποια σημεία με προβλήματα από τη βλάστηση.

        Αρχίζοντας λοιπόν από την κάτω γωνία της πλατείας του Αγίου Γεωργίου, απέναντι από την εκκλησία, κατεβαίνουμε στην άσφαλτο και βαδίζουμε για πενήντα μέτρα σε αυτή προς νότον (προς τα δεξιά). Φθάνοντας στο ταχυδρομείο, πάμε αριστερά κάτω στο καλντερίμι. Μόλις περάσουμε ένα αρχοντικό, το καλντερίμι στρίβει αριστερά κατηφορίζοντας και βγαίνει στον κύριο δρόμο της Ζαγοράς, όπου πάμε δεξιά. Σε τριάντα μέτρα, φεύγει λοξά αριστερά το καλντερίμι (υπάρχει και πινακίδα προς ”Ηλιαχτίδα”). Παρακάτω είναι τσιμενταρισμένο και κατόπιν βγαίνει στην άσφαλτο που πάει προς Χορευτό, αμέσως πάνω από το σχολείο του Ρήγα Φεραίου. Βαδίζουμε στην άσφαλτο πάλι για πενήντα μέτρα και μετά ξαναμπαίνουμε στο καλντερίμι αριστερά, που διατηρείται σε καλή κατάσταση. Όμως παρακάτω καλύπτεται με χώμα και γίνεται αγροτικός δρόμος, που διασταυρώνεται κάθετα με άλλον και πάμε αριστερά. Σε κάποια τμήματα φαίνεται το καλντερίμι μέσα στο δρόμο. Γύρω μας υπάρχουν κτήματα με μηλιές.

Σχολείο του Ρήγα
         Λίγο παρακάτω, εκεί όπου ο δρόμος κάνει δεξιά στροφή (προσοχή), τον αφήνουμε και πάμε αριστερά στο καλντερίμι, που είναι μισοκαλυμμένο με χώμα στα πλάγια και δεν φαίνεται καλά. Περνούμε μικρό ρέμα και βαδίζουμε σε μονοπάτι στην αριστερή όχθη, που ξαναγίνεται για λίγο καλντερίμι και μετά πάλι αγροτικός δρόμος. Φθάνουμε σε διασταύρωση με άλλους δύο δρόμους, όπου πάμε δεξιά ακολουθώντας τα σημάδια.
            Σε λίγο ο δρόμος κάνει αριστερή στροφή. Μόλις τελειώνει η στροφή (προσοχή) τον αφήνουμε και πάμε δεξιά κάτω, βλέποντας τα κόκκινα σημάδια στον τσιμενταύλακα. Για λίγα μέτρα το καλντερίμι δε διακρίνεται, μετά όμως φαίνεται καλύτερα και κατηφορίζει ευθεία ανάμεσα σε κτήματα. Παρακάτω έχουμε στα δεξιά μας ξύλινο φράχτη. Το καλντερίμι βαδίζει μέσα σε μια βαθιά αυλακιά και σύντομα κλείνει τελείως από βατιώνες. Αναγκαζόμαστε να ανεβούμε στο κτήμα που είναι δεξιά, και βαδίζουμε για λίγο παράλληλα μέσα στο κτήμα, έχοντας δίπλα μας στα αριστερά το κλεισμένο καλντερίμι. Μόλις το δούμε να ξαναγίνεται βατό, κατεβαίνουμε και το ακολουθούμε.

Ψυγεία Ζαγοράς
             Σε λίγο, από μονοπάτι πλέον, φθάνουμε πάνω από τα Ψυγεία Ζαγοράς. Θέλει προσοχή το κατέβασμα εδώ, γιατί η κλίση είναι απότομη καθώς ο δρόμος κόβει το μονοπάτι. Εδώ πρέπει να κατασκευαστούν σκαλοπάτια για να διευκολύνουν την κάθοδο. Κατεβαίνουμε στο δρόμο, κατηφορίζουμε και μόλις φθάσουμε στη γωνία της περίφραξης των Ψυγείων, τον αφήνουμε και πάμε δεξιά. Ακολουθούμε γύρω-γύρω τον τσιμεντένιο φράχτη των Ψυγείων, κάνοντας τον κύκλο του οικοπέδου. Μόλις φθάσουμε σε φαρδιά καγκελόπορτα, πάμε αριστερά και λίγα μέτρα πιο κάτω ξαναβρίσκουμε το καλντερίμι, που κατηφορίζει ομαλά σε ευθεία προς τα ανατολικά.

Πλησιάζοντας στο Χορευτό
          Παρακάτω, έχουμε μπροστά μας ένα σπίτι και κατηφορίζουμε σε μονοπάτι δίπλα στον πέτρινο φράχτη του, ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση, για να βγούμε σε τσιμεντόδρομο που σε λίγα μέτρα βγαίνει στην άσφαλτο. Τη διασχίζουμε και έχουμε τώρα μαντρότοιχο αριστερά μας, κατόπιν ξαναδιασχίζουμε την άσφαλτο και προχωρούμε σε τσιμεντόδρομο. Μετά από λίγα μέτρα (προσοχή) ο δρόμος στρίβει αριστερά, αλλά το καλντερίμι συνεχίζει ευθεία κάτω (υπάρχει πινακίδα προς ”Χορευτό” και μικρή σιδερένια κουπαστή). Κατηφορίζουμε απότομα για τα πρώτα μέτρα, μετά όμως το καλντερίμι πάει ομαλά και είναι βατό. Ξαναβγαίνουμε στην άσφαλτο και μετά από λίγα μέτρα, πάνω στη δεξιά στροφή που κάνει, πάμε αριστερά σε αγροτικό δρόμο, και αμέσως δεξιά συνεχίζει το καλντερίμι. Κατηφορίζουμε χωρίς κανένα πρόβλημα και πιο κάτω μπαίνουμε λοξά σε τσιμεντόδρομο που αμέσως μας βγάζει πάλι στην άσφαλτο. Μετά από λίγα μέτρα, πάμε δεξιά σε φαρδύ τσιμεντόδρομο και το καλντερίμι συνεχίζει αριστερά από την καγκελόπορτα, πλάι στην περίφραξη. 
          Σε λίγο φθάνουμε στον παραλιακό δρόμο του Χορευτού, έχοντας δεξιά μας το ξενοδοχείο ”Αίολος”. Αριστερά μας είναι πάρκινγκ αυτοκινήτων και στη γωνία μία βρύση και ένα περίπτερο. Ως εδώ έχουμε χρειαστεί μία ώρα και ένα τέταρτο περίπου για 3,1 χιλιόμετρα διαδρομής.

Παραλία Χορευτού
          Βαδίζοντας στον παραλιακό δρόμο προς βορράν (προς τα αριστερά), λίγο πριν κάνει τη στροφή αριστερά ανηφορίζοντας για Ζαγορά, δίπλα από το μάρκετ ακολουθούμε τσιμενταρισμένο καλντερίμι που ανηφορίζει ανάμεσα στα σπίτια. Έτσι αποφεύγουμε να βαδίσουμε στην άσφαλτο και κόβουμε δρόμο. Λίγα μέτρα πιο πάνω διασχίζουμε την άσφαλτο και συνεχίζουμε σε τσιμεντόδρομο, περνώντας δίπλα από το ξενοδοχείο ”Αιγεύς”. Στη γωνία υπάρχει και πινακίδα προς ”Ζαγορά”. Ο δρόμος, που στη μέση του έχει λωρίδα πλακόστρωτη, ανηφορίζει απότομα. Σε πέντε λεπτά το τσιμεντάρισμα σταματά και αποκαλύπτεται το  καλντερίμι.
        Αφήνουμε αριστερά μας υπόγεια δεξαμενή νερού και πιο πάνω το καλντερίμι μπαίνει λοξά σε αγροτικό δρόμο. Αν εδώ πάμε αριστερά, μετά από εκατό μέτρα θα συναντήσουμε εναλλακτικό μονοπάτι, το οποίο παραπάνω ενώνεται με το κύριο καλντερίμι. Όμως, ακολουθώντας την κύρια διαδρομή, πάμε δεξιά στο δρόμο και σε πενήντα μέτρα σε διχάλα αριστερά ανηφορικά. Μέσα στο δρόμο διακρίνονται στοιχεία καλντεριμιού. Ο δρόμος ανηφορίζει με ελιγμούς και φθάνουμε σε διασταύρωση, όπου πάμε δεξιά. Μετά από πενήντα μέτρα, φεύγει άλλος δρόμος αριστερά και τον ακολουθούμε ανηφορίζοντας.
        Πάλι διακρίνουμε στοιχεία καλντεριμιού μέσα στο δρόμο, ο οποίος περνά αριστερά από ένα κτήμα, βαδίζουμε για λίγο σε ίσιωμα, και μετά από λίγη ανηφόρα σε τσιμενταρισμένο δρόμο-καλντερίμι συναντούμε τσιμενταύλακα. Εδώ έρχεται από κάτω αριστερά το εναλλακτικό μονοπάτι που ανέφερα πριν. Δεξιά μας το καλντερίμι αποκαλύπτεται ξανά, φαρδύ και καθαρό και το ακολουθούμε. Λίγο παραπάνω ξαναγίνεται τσιμενταρισμένος δρόμος. Στο σημείο αυτό χρειάζεται προσοχή, αν κάνουμε τη διαδρομή αντιστρόφως (από Ζαγορά προς Χορευτό), να μη χάσουμε το καλντερίμι που φεύγει αριστερά από το δρόμο όπως θα κατηφορίζουμε.

Πηλιορείτικο σπίτι που ρημάζει στη διαδρομή της Μεταμόρφωσης
         Συνεχίζοντας, περνάμε από παλιό πέτρινο σπίτι που ρημάζει, κατόπιν ο δρόμος κάνει στροφή δεξιά και εκατόν πενήντα μέτρα μετά τη στροφή (προσοχή στα σημάδια), πάμε αριστερά σε στενό δρόμο και αμέσως δεξιά σε μονοπάτι, το οποίο μας ξαναβάζει στο καλντερίμι που είναι λίγο παραπάνω,  ανηφορίζοντας σε δάσος αγριοκαστανιάς. Παραπάνω συναντούμε αγροτικό δρόμο πάνω σε στροφή του και αμέσως ξαναμπαίνουμε στο καλντερίμι. Το κομμάτι αυτό έχει υποστεί ζημιά από καθιζήσεις του εδάφους και χρειάζεται προσοχή. Τελικά βγαίνουμε σε στενό αγροτικό δρόμο δίπλα σε παχνί αλόγων. Eδώ υπάρχει και στύλος με ορειβατικό πινακιδάκι. Σε λίγα μέτρα συναντούμε φαρδύτερο ανηφορικό χωματόδρομο (προσοχή στη διασταύρωση αυτή αν κατηφορίζουμε αντιστρόφως προς Χορευτό, να πάμε αριστερά), ο οποίος μας φέρνει αμέσως στην ωραία εκκλησία της Μεταμορφώσεως, που οι ντόπιοι τη λένε και Σωτήρα, στην ομώνυμη συνοικία της Ζαγοράς. Η εκκλησία είναι σχετικά καινούρια, χτισμένη το 1889 μετά την καταστροφή του παλαιού ναού, που χρονολογούνταν από το 1168, από καθιζήσεις και πυρκαϊά.

Mεταμόρφωση (ή Σωτήρα) Ζαγοράς
        Μπαίνουμε μέσα στον περίβολο της εκκλησίας, ανεβαίνουμε τα σκαλοπάτια και αριστερά μας υπάρχει βρύση με άφθονο δροσερό νερό, για να μας ξεδιψάσει μετά από τόση ανηφορική πορεία. Ανεβαίνουμε λίγα ακόμα σκαλοπάτια και μπαίνουμε σε ανηφορικό τσιμεντόδρομο με καλντερίμι στη μέση (οδός Βόλτου), που σε λίγο μας βγάζει στον κύριο δρόμο της Ζαγοράς, δίπλα στο ξενοδοχείο ”Ανάσα”. Αν βαδίσουμε τώρα στην άσφαλτο προς τα αριστερά, σε δέκα λεπτά θα φθάσουμε στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου.
.
Advertisements

About pelionwalks

We are a society who promote the restoration and use of old footpaths in the South Pelion area.
This entry was posted in Walk Descriptions. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s