Tσαγκαράδα-Νταμούχαρη-Αι Γιάννης

Nταμούχαρη

Απόσταση: 4,3 χλμ.
Διάρκεια: 1.45΄ (καθαρός χρόνος πορείας 1.15΄)
Υψόμετρο: Από 480 μ. (Αγία Παρασκευή) σε 0 μ.
Σήμανση: πινακίδες, κόκκινα σημάδια
Πόσιμο νερό στη διαδρομή: ναι (βρύση Αγίας Κυριακής, βρύση Βαϊνά)

 Kατεβάστε ίχνος GPS:  Η διαδρομή στο Wikiloc   H διαδρομή στο Everytrail

           Σε αυτήν τη διαδρομή, που είναι μια από τις κορυφαίες πορείες στο Πήλιο, κατηφορίζουμε σε καλντερίμι από την Αγία Παρασκευή Τσαγκαράδας στο λιμανάκι της Νταμούχαρης, μέσα σε ένα περιβάλλον μεγάλης φυσικής ομορφιάς, για να καταλήξουμε κατόπιν στη μεγάλη αμμουδερή παραλία Παπά Νερό στον Αι Γιάννη. Εδώ, όπως και στη Νταμούχαρη, μπορούμε να βουτήξουμε στη θάλασσα του Αιγαίου και να φάμε σε μία από τις ταβέρνες που υπάρχουν στην παραλία. Μπορούμε να επιστρέψουμε από τον Αι Γιάννη στην Τσαγκαράδα με λεωφορείο του ΚΤΕΛ (www.ktelvolou.gr/dromologia.html) ή με ταξί (6944718863).   

            Ξεκινώντας από τη διασταύρωση με την κύρια άσφαλτο της Τσαγκαράδας, στο ύψος της Αγίας Παρασκευής, κατηφορίζουμε αρχικά τον ασφαλτόδρομο. Μετά από εκατό μέτρα, ο δρόμος κάνει στροφή δεξιά και λίγο παρακάτω είναι η πλατεία της Αγίας Παρασκευής με τον περίφημο αιωνόβιο πλάτανο. Εμείς αφήνουμε το δρόμο πάνω στη στροφή, βλέποντας την πινακίδα προς Νταμούχαρη αριστερά και βρίσκουμε το καλντερίμι, που κατηφορίζει ευθεία βορειοανατολικά ανάμεσα στα σπίτια του χωριού.

         Διασχίζουμε δύο φορές την άσφαλτο και συνεχίζουμε σε καλντερίμι. Τη δεύτερη φορά είναι για λίγα μέτρα τσιμεντοστρωμένο, αλλά αποκαλύπτεται ξανά και μας φέρνει σε μνημειακή μαρμάρινη βρύση με κεφαλή λιονταριού. Η σκαλισμένη επιγραφή μας πληροφορεί ότι η βρύση κατασκευάστηκε το 1907 με δαπάνη του Δημητρίου Φοινικόπουλου.

Αγία Κυριακή

        Αμέσως μετά τη βρύση, το καλντερίμι κάνει έναν ελιγμό αριστερά αφήνοντας τσιμεντόδρομο στα δεξιά, και περνάει δίπλα από την εκκλησία της Αγίας Κυριακής. Η μικρή πλατεία με τον πλάτανο πάνω από την εκκλησία είναι άδεια και έρημη. Διασχίζουμε για τρίτη φορά ασφαλτόδρομο και συνεχίζουμε σε εντυπωσιακό φαρδύ καλντερίμι που κατηφορίζει με ελιγμούς ανάμεσα σε πυκνές αγριοκαστανιές, για να περάσει ένα ρέμα από τσιμεντένιο γεφυράκι. Εδώ, στην κοίτη του ρέματος, υπάρχει και η βρύση του Βαϊνά. Ανηφορίζοντας για λίγο, φθάνουμε στη ράχη και μπαίνουμε λοξά σε στενό ασφαλτόδρομο. Σε λίγα μέτρα φθάνουμε σε μικρή πλατεία, απ` όπου αγναντεύουμε τη θάλασσα. Συνεχίζουμε για λίγα μέτρα ακόμα ευθεία σε χωματόδρομο και κατόπιν έχουμε διχάλα (προσοχή), όπου o δρόμος φεύγει δεξιά και το καλντερίμι πάει λοξά αριστερά, πλάι σε μια περίφραξη.

Κοιτάζοντας προς το βορρά

         Σε λίγο φθάνουμε σε ξύλινο κιόσκι. Αριστερά υπάρχει μπαλκονάκι με θαυμάσια θέα προς το βορρά μέχρι το Πουρί. Το καλντερίμι αρχίζει να κατηφορίζει πιο έντονα με ζικ ζακ (καγκιόλια) ανάμεσα σε θαμνώδη βλάστηση. Νιώθουμε το θαλασσινό αέρα καθώς πλησιάζουμε ολοένα και ακούμε μέσα στην ησυχία τα κύματα να σκάνε στις βραχώδεις ακτές. Όλες μας οι αισθήσεις  συμμετέχουν στη γιορτή.

       Κατεβαίνοντας, φεύγουν προς τα δεξιά δύο μονοπάτια, τα οποία ενώνονται πιο πέρα και πηγαίνουν προς Κρυφό Σχολειό-Φακίστρα. Το καλντερίμι έχει προστατευτικό τοιχίο στο πλάι, γιατί η πλαγιά είναι πολύ απότομη. Τελικά φθάνουμε κάτω και περνούμε το Χαλόρεμα από ξύλινο γεφυράκι που πατά σε λιθόκτιστες βάσεις. Ωσάν για να δικαιολογήσει το όνομά του, το ρέμα έχει χαλάσει τον τσιμεντένιο διάδρομο όπου βαδίζουμε στην άλλη όχθη του. Αμέσως φθάνουμε στην κροκαλωτή παραλία της Νταμούχαρης, κάτω από τα ερείπια του αρχαίου κάστρου (διαβάστε το βιβλίο του Κώστα Λιάπη ”Τα Παλιόκαστρα του Πηλίου”, Βόλος 2010, για περισσότερες πληροφορίες). Βαδίζοντας σε πλακόστρωτο, περνούμε αμέσως πάνω από το λιμανάκι, όπου το 2007 γυρίστηκαν σκηνές από την ταινία Mamma mia. Σε μια ταβέρνα μάλιστα, υπάρχουν φωτογραφίες της ιδιοκτήτριας με τη Μέρυλ Στριπ.

Το γεφύρι στο Χαλόρεμα

    
      Συνεχίζουμε ανάμεσα από σπίτια και ξενώνες και, καθώς το πλακόστρωτο γίνεται τσιμεντόδρομος, βρίσκουμε αριστερά το καλντερίμι, το οποίο ανηφορίζει και μας φέρνει στην είσοδο της Νταμούχαρης, εκεί όπου τερματίζει η άσφαλτος. Βαδίζοντας στην άσφαλτο, μετά από τριακόσια μέτρα υπάρχει μια βρύση, όπου o δρόμος κάνει διχάλα και πάμε δεξιά. Μετά από εκατό μέτρα ακόμα, υπάρχει ξύλινο κιόσκι δίπλα στην άσφαλτο. Εδώ δεξιά φεύγει στενός τσιμεντόδρομος προς τον ξενώνα ”Κατερίνα” και το καλντερίμι κατηφορίζει αμέσως πλάι του αριστερά. Μπορούμε να πάμε και από τον τσιμεντόδρομο. Λίγα μέτρα πιο κάτω, το καλντερίμι συνεχίζει αριστερά από την είσοδο του περίβολου του ξενώνα και μας φέρνει σύντομα στη νότια άκρη της παραλίας Παπά Νερό.
        Για επίλογο, θα παραθέσουμε τα λόγια του αείμνηστου Νίκου Χαρατσή:  ”Καλότυχος αυτός που θα βαδίσει αυτό το καλντερίμι. Είναι πολλά τα ευχάριστα ξαφνιάσματα που θα αισθανθεί και είμαι σίγουρος πως τούτη η διαδρομή, όσο μακριά κι αν φύγει από το Πήλιο, θα μείνει άσβεστη θύμηση μέσα στην ψυχή του. Χαρά σ` αυτόν που  σφίγγει το ζωνάρι του κι αρχίζει να κατηφορίζει σε τούτα τα μέρη, που ταίρι τους δεν υπάρχει πουθενά”.

 Παπά Νερό

Advertisements

About pelionwalks

We are a society who promote the restoration and use of old footpaths in the South Pelion area.
This entry was posted in Walk Descriptions. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s