Προμύρι-Πλατανιάς

Απόσταση: 6,1 χλμ.
Διάρκεια: 2 ώρες (καθαρός χρόνος πορείας 1.45΄)
Υψόμετρο: από 233 μ. (αρχή) σε 285 μ.(μέγιστο) σε 0 μ. (Πλατανιάς)
Σήμανση: πινακίδες, στρόγγυλα πινακιδάκια, κόκκινα σημάδια
Πόσιμο νερό στη διαδρομή: ναι

 Kατεβάστε ίχνος GPS:   Η διαδρομή στο Wikiloc    Η διαδρομή στο Everytrail    

      Μια εύκολη, κορυφαίας ομορφιάς διαδρομή, σε καλντερίμι που κατηφορίζει δίπλα σε μια ρεματιά με τρεχούμενα νερά, για να καταλήξει στην παραλία του Πλατανιά στο Αιγαίο. Ο Πλατανιάς, όπως και η διπλανή παραλία Μικρό (δέκα λεπτά με τα πόδια από παραλιακό μονοπάτι-καλντερίμι), είναι τουριστικός προορισμός και διαθέτει ταβέρνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Η επιστροφή μπορεί να γίνει με λεωφορείο του ΚΤΕΛ. Από τον Πλατανιά μπορούμε να συνεχίσουμε βαδίζοντας προς Μικρό-παραλία Χονδρή Άμμο, αλλά και προς Λαύκο (βλέπε τις αντίστοιχες διαδρομές).

       Η αρχή βρίσκεται στην είσοδο του Προμυρίου. Βαδίζοντας στην άσφαλτο προς Λαύκο, λίγα μέτρα μετά από το βενζινάδικο, φεύγει λοξά αριστερά το καλντερίμι και κατηφορίζει ομαλά στην πλαγιά. Καθώς φθάνουμε κοντά στην κοίτη της ρεματιάς, υπάρχει κάτω από το καλντερίμι βρύση στην τοποθεσία Καναλάκια. Περπατώντας στην κατάφυτη ρεματιά, περνούμε στην αριστερή πλευρά και ανηφορίζουμε  ελαφρά σε ευθεία νότια πορεία, σε ένα παραδεισένιο σκηνικό.

        Τελικά συναντούμε την άσφαλτο που πηγαίνει προς Πλατανιά, όπου και βαδίζουμε για πενήντα μέτρα κατηφορίζοντας. Κατόπιν στρίβουμε δεξιά σε χωματόδρομο που πηγαίνει προς το μοναστήρι Αγίου Σπυρίδωνος. Μετά από διακόσια μέτρα ακόμα στο χωματόδρομο, βρίσκουμε αριστερά τη συνέχεια, που σύντομα ξαναβγαίνει στο δρόμο. Περνούμε κάτω από την εκκλησία της Αγίας Σοφίας  και μετά ξαναβρίσκουμε αριστερά το καλντερίμι.

Αγία Σοφία

    Αρχίζει τώρα ένα πολύ όμορφο κομμάτι που κατηφορίζει ακριβώς δίπλα στο ρέμα. Παρακάτω έχουμε και άλλη βρύση στα αριστερά μας στη θέση Ράντη. Προσπερνούμε τρείς σηματοδοτημένες διασταυρώσεις με μονοπάτια προς Άγιο Σπυρίδωνα, Βοδίν και Μούσγες και συνεχίζουμε στο κύριο καλντερίμι, που βγαίνει πάλι για λίγο σε χωματόδρομο και ξανά συνεχίζει στα αριστερά. Ήδη βλέπουμε στο βάθος το Αιγαίο, έχοντας στα αριστερά μας μια κατάφυτη πλαγιά με κάποια εξοχικά σπίτια.

       Το καλντερίμι τερματίζει πιο κάτω σε υδραγωγείο, σε σημείο όπου ενώνονται δύο ρέματα. Εδώ μπαίνουμε για λίγο σε ανηφορικό δρόμο, έχοντας δεξιά μας την περίφραξη ενός σπιτιού. Στην επάνω γωνία της περίφραξης ξαναβρίσκουμε καλντερίμι, που κατηφορίζει για λίγα μέτρα και κατόπιν σταματά οριστικά και συνεχίζουμε σε μονοπάτι πλάι σε μια πεζούλα με ξερολιθιά. Περνούμε στην δεξιά πλευρά του ρέματος και συνεχίζουμε ανάμεσα σε ελαιόδεντρα.

     Εδώ το μονοπάτι δεν είναι τόσο εμφανές, ωστόσο ακολουθούμε γενικά την πορεία του ρέματος προς τη θάλασσα (προς νότον),  βοηθούμενοι από τα πινακιδάκια και τα κόκκινα σημάδια. Παρακάτω περνούμε στην αριστερή πλευρά του ρέματος και βαδίζουμε σε παράλληλο χωματόδρομο. Λίγο πιο πέρα φθάνουμε αμέσως δίπλα στο ρέμα (προσοχή). Εδώ ο δρόμος στρίβει λοξά αριστερά ανηφορίζοντας και συναντά αμέσως την  άσφαλτο, στο σημείο όπου υπάρχει πινακίδα ”Καλό Ταξίδι” για αυτούς που φεύγουν από τον Πλατανιά. Ευθεία μπροστά συνεχίζει ασαφές μονοπάτι, που κατόπιν φθάνει σε ακαθάριστο ιδιωτικό κτήμα και έχουμε δυσκολία να προχωρήσουμε. Έτσι, εδώ έχουμε δύο επιλογές.  Ή θα πάμε στο δρόμο αριστερά επάνω για να βαδίσουμε στην άσφαλτο (το ευκολότερο), ή θα μπούμε μέσα στην κοίτη του ρέματος δεξιά (το προτιμότερο) και θα την ακολουθήσουμε στο εξής, φθάνοντας τελικά και στις δύο περιπτώσεις σε επτακόσια μέτρα περίπου στην παραλία του Πλατανιά.

Advertisements

About pelionwalks

We are a society who promote the restoration and use of old footpaths in the South Pelion area.
This entry was posted in Walk Descriptions. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s