Δράκεια-Πορταριά

Η Δράκεια από το καλντερίμι

Απόσταση: 7,5 χλμ.
Διάρκεια: 3 ώρες 20΄ (καθαρός χρόνος πορείας 2.35΄)
Υψόμετρο: Από 500 μ. (Δράκεια) σε 930 μ. (Αλικόπετρα) σε 640 μ. (πλατεία Πορταριάς)
Σήμανση: μπλέ σημάδια (από Δράκεια μέχρι Αλικόπετρα)
Πόσιμο νερό στη διαδρομή: ναι
http://el.wikiloc.com/wikiloc/spatialArtifacts.do?event=view&id=2130666&measures=off&title=off&near=off&images=off&maptype=H

 H διαδρομή στο Wikiloc  Η διαδρομή στο Εverytrail  (κατεβάστε ίχνος GPS)  
       Η διαδρομή αυτή αρχίζει με καλντερίμι που περνά μια κατάφυτη ρεματιά και συνεχίζουμε σε μονοπάτι μέσα σε δρυοδάσος. Το μεσαίο κομμάτι περνά από θαμνώδη βλάστηση με πουρνάρια στην περιοχή της Αλικόπετρας, μέχρι να συναντήσουμε το καλντερίμι που κατεβαίνει από τα Χάνια, για να μας οδηγήσει ανάμεσα από καστανιές στο κεφαλοχώρι της Πορταριάς.  Είναι σηματοδοτημένη με μπλέ σημάδια από τη Δράκεια μέχρι το καλντερίμι στην Αλικόπετρα, αλλά συνυπάρχουν κατά διαστήματα και πυκνά κόκκινα σημάδια από τον ορειβατικό μαραθώνιο ”Κένταυρος” του Νίκου Μαγγίτση.  Από την Πορταριά μπορούμε να συνεχίσουμε την πορεία μας στο καλντερίμι προς Κατηχώρι-Άλλη Μεριά, ή να πάμε στο κοιμητήριο βαδίζοντας στο δρόμο προς Μακρινίτσα και από εκεί να κατεβούμε προς Σταγιάτες-Βόλο (δέστε τις αντίστοιχες διαδρομές).

      Αρχίζοντας από την κάτω πλατεία της Δράκειας, βαδίζουμε στο καλντερίμι που πάει αριστερά (δυτικά), το οποίο σε λίγο βγαίνει στην άσφαλτο. Τη διασχίζουμε λοξά προς τα κάτω και συνεχίζουμε απέναντι σε στενό πλακοστρωμένο καλντερίμι που κατεβαίνει στη ρεματιά (υπάρχει πινακίδα ”προς  Άγιο Σπυρίδωνα”). Περνούμε το ρέμα από ξύλινο γεφύρι, αφήνουμε αριστερά μας την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνος και συνεχίζουμε σε μονοπάτι-καλντερίμι που περνά άλλα τρία μικρότερα ρεματάκια (τα δύο κατεβάζουν νερό) και ανηφορίζοντας φθάνουμε στο ξωκλήσι του Αγίου Δημητρίου. Μπροστά (ανατολικά) από την εκκλησία περνά αγροτικός δρόμος και δεξιά της (βόρεια) υπάρχει πλάτωμα με φτέρες. Βαδίζουμε ανάμεσα στις φτέρες σε μονοπάτι που κατηφορίζει προς τα δυτικά, περνάμε ένα ρέμα και ανηφορίζουμε μέσα σε ωραίο δάσος από βελανιδιές.

Ανηφορίζοντας προς την Αλικόπετρα
       Το μονοπάτι μας βγαίνει σε τέρμα αγροτικού δρόμου. Ακολουθούμε τον δρόμο ανηφορίζοντας και περνάμε δίπλα από το ξωκλήσι του Αι-Λιά δεξιά μας. Προσέχοντας τα μπλέ σημάδια στα δεξιά του δρόμου, βρίσκουμε παραπάνω το μονοπάτι που ανηφορίζει απότομα στην αρχή, και ξαναβγαίνει πάνω σε φουρκέτα αγροτικού δρόμου. Πιο πάνω ο δρόμος κάνει νέα φουρκέτα δεξιά, περνώντας κοντά σε ένα εγκαταλελειμμένο νταμάρι, και αμέσως βρίσκουμε το μονοπάτι στον αριστερό του όχθο, το οποίο μας βγάζει λίγο πιο πάνω σε διασταύρωση δρόμων στην περιοχή Μαντέμια. Ακολουθούμε τον φαρδύτερο, που ανηφορίζει και σε εκατό μέτρα ξαναβρίσκουμε το μονοπάτι στα δεξιά μας, το οποίο αμέσως μας βγάζει σε πρόσφατα περιφραγμένη λάκκα. Κανονικά η διαδρομή περνούσε μέσα από τη λάκκα, αλλά τώρα αναγκαζόμαστε να πάμε λίγο δεξιότερα από την περίφραξη ανάμεσα στα πουρνάρια, ακολουθώντας πλαστικό σωλήνα νερού.
       Ανηφορίζοντας με λίγη δυσκολία σε στενό μονοπάτι προς τα βορειοδυτικά, περνώντας λοξά και από ένα τσιμενταύλακα που κατεβάζει νερό, βγαίνουμε τελικά, μαζί με ένα χωματόδρομο, στην κύρια άσφαλτο Πορταριάς-Χανίων και τη διασχίζουμε. Από την άλλη πλευρά συνεχίζει μονοπάτι που σύντομα διχάζεται. Το φαρδύ δεξιότερο με κόκκινα σημάδια ανηφορίζει πιο έντονα βορειοδυτικά, πηγαίνοντας προς τις κεραίες στην κορυφή της Αλικόπετρας, ενώ εμείς ακολουθούμε το στενό αριστερότερο με τα μπλέ σημάδια, που κατευθύνεται δυτικά ανηφορίζοντας ελαφρά,  βγαίνει στην άκρη του βράχου και αρχίζει να κατηφορίζει προς μια ποτίστρα που είναι στο βάθος. Στο δρόμο μας βρίσκουμε υπολείμματα καλντεριμιού και τελικά συναντούμε το κύριο καλντερίμι Πορταριάς-Χανίων πάνω σε στροφή του. Εδώ τελειώνουν και τα μπλέ σημάδια.

        Από εδώ και πέρα βαδίζουμε στο καλντερίμι,  που μας οδηγεί στην ποτίστρα και μετά αρχίζει να κατηφορίζει μπαίνοντας σε καστανωτό. Διασχίζουμε ένα χωματόδρομο, περνάμε πλάι από δύο πλαστικές δεξαμενές νερού και φθάνουμε σε κιόσκι με βρύση, όπου λίγα μέτρα πιο κάτω είναι το ξωκλήσι της Αγίας Τριάδος.  Η πορεία μας είναι παράλληλη με τον κύριο δρόμο Πορταριάς-Χανίων που περνά λίγο χαμηλότερα. Για λίγο το καλντερίμι καλύπτεται με τσιμέντο και φθάνοντας σε εξοχική κατοικία συνεχίζουμε αριστερά στο καλντερίμι, που αποκαλύπτεται ξανά.  Παρακάτω όμως, καθώς περνάμε πάνω από άλλα νεόκτιστα εξοχικά, το καλντερίμι χάνεται και μετατρέπεται σε χαλικόδρομο που βγαίνει σε ασφαλτόδρομο, πλάι από τις εγκαταστάσεις μιας κατασκήνωσης της Χριστιανικής Αγωγής. 
       Βαδίζουμε στην άσφαλτο για λίγο, ώσπου φθάνουμε σε βρύση πάνω από το ξενοδοχείο Πορταριά. Εδώ η άσφαλτος στρίβει αριστερά κάτω και συνεχίζει διαδρομή προς Κατηχώρι-Άλλη Μεριά, αλλά εμείς πάμε ευθεία, ξαναβρίσκοντας το καλντερίμι που περνά ανάμεσα από τα σπίτια. Συναντούμε άλλη βρύση, όπου στρίβουμε αριστερά κάτω στο καλντερίμι, διασχίζουμε στενό ασφαλτόδρομο και φθάνουμε στη μεγάλη εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Εδώ συναντούμε τον κύριο ασφαλτόδρομο και βαδίζουμε για λίγα μέτρα σε αυτόν. Φθάνοντας στη γωνία του αρχοντικού Ναουμίδη κατεβαίνουμε τα σκαλοπάτια και βαδίζουμε ξανά στο καλντερίμι, που διασχίζει ένα χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων. Ξαναβγαίνουμε στην άσφαλτο και τη διασχίζουμε λοξά προς τα επάνω, για να βρούμε ξανά το πλακοστρωμένο καλντερίμι και αμέσως πάμε αριστερά, περνούμε πλάι από το κατεστραμμένο παλιό ξενοδοχείο ‘’Θεοξένια’’ και φθάνουμε στην πλατεία της Πορταριάς.

Πλατεία Πορταριάς
Advertisements

About pelionwalks

We are a society who promote the restoration and use of old footpaths in the South Pelion area.
This entry was posted in Walk Descriptions. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s