Καμάρι-Κεραμίδι

Ανεβαίνοντας προς Κεραμίδι
Απόσταση: 3 χλμ.
Διάρκεια: 1 ώρα (ανεβαίνοντας)
Υψόμετρο: από 0 (Καμάρι) σε 330 μ. (Κεραμίδι)
Σήμανση: κόκκινα σημάδια
Πόσιμο νερό στη διαδρομή: όχι
Η διαδρομή στο Everytrail     Η διαδρομή στο Wikiloc   (κατεβάστε ίχνος GPS)     
        Η διαδρομή αυτή ακολουθεί τα χνάρια του καλντεριμιού που ένωνε το Κεραμίδι με το επίνειό του στο Αιγαίο, την παραλία στο Καμάρι. Είναι μια ευχάριστη πορεία μιάς ώρας σε αγροτικό δρόμο κυρίως, με κάποια τμήματα καλντεριμιού. Μπορεί να περπατηθεί αυτόνομα, ή ακόμη να συνδέσει δύο άλλες διαδρομές (Κεραμίδι-Βένετο και Βένετο-Καμάρι) έτσι ώστε κάποιος, για παράδειγμα, να έλθει από το Βένετο στο Καμάρι, να διανυκτερεύσει εκεί και την επομένη να επιστρέψει από το Κεραμίδι.

Το Καμάρι από το καλντερίμι
      Ξεκινώντας από την παραλία στο Καμάρι, βαδίζουμε για λίγα μέτρα στην τσιμενταρισμένη κοίτη του ρέματος που εκβάλλει εκεί, και μετά πάμε δεξιά σε παράλληλο τσιμεντόδρομο. Σε λίγα μέτρα, εκεί όπου ο δρόμος αριστερά κατεβαίνει πάλι στην κοίτη για να περάσει απέναντι (είναι η διαδρομή προς Βένετο), εμείς πάμε δεξιά σε στενότερο τσιμεντόδρομο που ανηφορίζει απότομα ανάμεσα σε σπίτια. Σε λίγο το τσιμεντάρισμα σταματά και βαδίζουμε πλέον σε καλντερίμι, που παραπάνω βγαίνει λοξά σε αγροτικό δρόμο, στον οποίο βαδίζουμε για εκατό μέτρα. Κατόπιν ξαναβρίσκουμε το καλντερίμι αριστερά, όμως αμέσως κλείνει τελείως από κλαδιά και αναγκαζόμαστε να βαδίσουμε δίπλα του για λίγα μέτρα σε ελαιώνα.

Άγιος Αθανάσιος

      Το καλντερίμι σύντομα μας βγάζει στο όμορφο εξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου, δίπλα σε λίγα κυπαρίσσια. Εδώ θα κάνουμε μια μικρή στάση και θα συνεχίσουμε σε δρόμο, που αμέσως διασταυρώνεται με άλλον και πάμε αριστερά. Ανηφορίζοντας σε τσιμεντόδρομο, βγαίνουμε στην άσφαλτο Κεραμίδι-Καμάρι και βαδίζουμε για λίγα μέτρα σε αυτήν προς τα δεξιά. Αμέσως πάμε λοξά αριστερά σε αγροτικό δρόμο, μέσα στον οποίο διακρίνουμε καθαρά το καλντερίμι για κάποιο διάστημα.

      Ανηφορίζοντας συνεχώς προς τα νοτιοδυτικά, βλέποντας μπροστά μας το Κεραμίδι, μπαίνουμε λοξά σε στενό ασφαλτόδρομο και σε λίγο φθάνουμε σε γεφύρι και το περνούμε. Από την κάτω μεριά είναι τσιμεντένιο, ενώ από την άλλη μεριά διατηρείται το παλιό πέτρινο τοξωτό γεφύρι, που εγκιβωτίσθηκε με τσιμέντο. Σε λίγα μέτρα πάμε αριστερά σε πλακόστρωτο καλντερίμι, που μας οδηγεί στην πλατεία του χωριού. Λίγο παραπάνω, το καλντερίμι φθάνει σε διασταύρωση, όπου ευθεία επάνω συνεχίζει η διαδρομή Ο2 προς Έλαφο (Βουργαρινή), ενώ αριστερά προς Βένετο και Βόλο. 
Advertisements

About pelionwalks

We are a society who promote the restoration and use of old footpaths in the South Pelion area.
This entry was posted in Walk Descriptions. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s