ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΜΥΡΙΩΤΩΝ

«Γιώργος Φιλάρετος»

Την Κυριακή, 8 Μαίου 2011, εορτάστηκε στο χωριό μας η επέτειος του ολοκαυτώματος του χωριού μας από τους Τούρκους του Αλιόπασα στις 8 Μαίου του 1823.

Το Προμύρι, μαζί με το Τρίκερι, τον Λαύκο και την Αργαλαστή, μετείχε ενεργά στην επανάσταση με τον ντόπιο οπλαρχηγό Γιώργο Δάμτσα-Ζορμπά και τ’ αδέρφια του, που έκαναν

μεγάλη ζημιά στους Τούρκους. Επειδή το χωριό μας ήταν το κέντρο ανεφοδιασμού των επαναστατών, οι Τούρκοι, αφού ξεγέλασαν τους κατοίκους και τους έπεισαν να συγκεντρωθούν, πρώτα λεηλάτησαν το χωριό και ύστερα έσφαξαν πάνω από χίλιους Προμυριώτες. Αφού έβαλαν φωτιά στα σπίτια, πήραν όσους έμειναν ζωντανοί για να τους πουλήσουν στα σκλαβοπάζαρα, αφήνοντας πίσω τους καμμένα ερείπεια.

Η επέτειος αυτή -που την εορτάζουμε κάθε πέντε χρόνια- έγινε με την αγαστή συνεργασία του δήμου Νοτίου Πηλίου και του συλλόγου μας, ενώ τα έξοδα καλύφθηκαν από τον Δήμο και από τον σύλλογό μας. Επίσης για την ομαλή διεξαγωγή της γιορτής διαθέσαμε τις καρέκλες, τα τραπέζια μας και την μικροφωνική μας εγκατάσταση. Όλα έγιναν με εθελοντική εργασία των μελών του συλλόγου και των συγχωριανών μας.

Το πρωί στην εκκλησία μας, μπροστά στο λάβαρο της επανάστασης, ψάλθηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των σφαγιασθέντων συγχωριανών μας και ακολούθησε σύντομη ομιλία του προέδρου μας κ. Θεόδωρου Δ. Κουτσοβαγγέλη, μεστή από εθνικό παλμό, στην οποία τονίστηκε ότι «η διατήρηση της ιστορικής μνήμης είναι σημαντικός παράγων διαφύλαξης της εθνικής συνείδησης, έτσι ώστε οι διαφόρων μορφών προκλήσεις των γειτόνων μας, να παραμείνουν προκλήσεις και να

μην εξελιχθούν σε κάτι χειρότερο.

Μετά την κατάθεση στεφάνων και τον Εθνικό ύμνο πού τραγούδησαν οι μαθητές του δημοτικού και όλοι οι παρευρισκόμενοι, η εκδήλωση συνεχίστηκε στην πλατεία του χωριού, όπου ο Δήμαρχος Ν.Πηλίου κ. Νικόλαος Φορτούνας, μίλησε για τα γεγονότα της επανάστασης και δήλωσε ότι θα φροντίσει ώστε το Προμύρι να αναγνωριστεί ως «μαρτυρικό χωριό» και η τοπική ιστορία της επανάστασης του Νοτίου Πηλίου να μπεί στις σελίδες των σχολικών βιβλίων.

Ακολούθησε ομιλία του έγκριτου αειθαλούς συγχωριανού μας κ. Γιώργου Θωμά, ο οποίος με επιστημονικό αλλά και γλαφυρό τρόπο αναφέρθηκε στα γεγονότα της σφαγής του Προμυρίου. Η ομιλία του

διανθίστηκε με απαγγελίες Προμυριωτών μαθητών : ο Απόστολος Κιαλές (Β΄ Λυκείου) και η Βιολέτα Χατζή (Α’ Λυκείου) απήγειλαν υποδειγματικά με διαλογικό τρόπο το ποιήμα του Προμυριώτη ποιητή Δημητρίου(Μήτσου) Θεοδώρου Κουτσοβαγγέλη, «Η σφαγή του Προμυρίου, Κυριακή 8 Μαίου, εν έτει 1823 από τον Αλιόπασα».Στη συνέχεια, ο Απόστολος Βαλούκος (Γ΄Γυμνασίου) απήγειλε ένα δημοτικό τραγούδι, που πλάστηκε από την λαϊκή μούσα για το γεγονός. Η ιστορική αφήγηση τελείωσε με την εκφραστικότατη αφήγηση μιας Προμυριώτισσας σκλάβας, από την μαθήτρια της Γ΄ Γυμνασίου Μαρία Μαμμά.

Ακολούθησε η βράβευση –από τον πρόεδρο του συλλόγου μας- του Γιώργου Θωμά και της συζύγου του Αικατερίνης Θωμά-Κουτσιρή με τιμητική πλακέτα για την συνολική πνευματική και καλλιτεχνική τους προσφορά στο χωριό μας.

Η εκδήλωση έκλεισε με το χορευτικό συγκρότημα του συλλόγου μας. Γυναίκες του χωριού, μαζί με τον χοροδιδάσκαλο κ. Γιώργο Χρήστου, με τοπικές παραδοσιακές φορεσιές, χόρεψαν -πρώτα την «Προμυριώτισσα» που συνέθεσε ο πρόεδρός μας ειδικά για το συγκρότημα- και μετά παραδοσιακούς χορούς απ’ όλη την Ελλάδα. Στο τέλος βέβαια, χορέψαμε όλοι μαζί –ντόπιοι και προσκεκλημένοι- και τιμήσαμε το τσίπουρο, το κρασί και τους εξαιρετικούς μεζέδες που ετοίμασαν οι γυναίκες του συλλόγου μας.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν –εκτός από τους συγχωριανούς, το Δ.Σ. και τα μέλη του συλλόγου μας- εκπρόσωποι του Δήμου Ν.Πηλίου και των τοπικών πολιτιστικών συλλόγων. Επίσης, μας τίμησαν με την παρουσία τους προσκεκλημένοι εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων, της πυροσβεστικής, του λιμενικού και των σωμάτων ασφαλείας.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον Δήμαρχο κ. Νικόλαο Φορτούνα και τον αντιδήμαρχο Σηπιάδας κ. Θανάση Φλέρη, τους εκπροσώπους του τοπικού συμβουλίου, πρόεδρο κ. Κώστα Κυριαζή και σύμβουλο κ. Ιάκωβο(Μάκη) Μπλιάγκο, τον αντιπρόεδρο της αναπτυξιακής οργάνωσης κ. Γιάννη Δελή, τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας πολιτιστικών συλλόγων Ν. Πηλίου κ. Απόστολο Βαληγιαννόπουλο, τον εκπρόσωπο του συλλόγου «Εν Αθήναις απανταχού Προμυριωτών» κ Στάθη Δρίβα και τον γυναικείο συνεταιρισμό Τρικερίου για τα γευστικότατα γλυκά ταψιού που μας έφεραν.

Όλοι συνεργάστηκαν σαν μια σφιχτοδεμένη ομάδα και έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, παρ’ότι διατέθηκαν ελάχιστα –σε σύγκριση με προηγούμενες επετείους- χρήματα.

Άραγε, εμείς οι ΄Ελληνες, έπρεπε να φτάσουμε στα όρια της πτώχευσης, για καταλάβουμε πόσο σημαντικά πράγματα μπορούμε να κάνουμε όταν είμαστε ενωμένοι;

Το Δ.Σ του

Advertisements

About pelionwalks

We are a society who promote the restoration and use of old footpaths in the South Pelion area.
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s