>Λαύκος-Πλατανιάς/Lafkos-Platanias

>

Πλατανιάς

Απόσταση: 6,4 χλμ.
Διάρκεια: 2.15΄
Σήμανση: κόκκινα σημάδια
Μέγιστο υψόμετρο: 350 μ.
Πόσιμο νερό στη διαδρομή: Αγιος Νικόλαος

                Αυτή είναι η ανατολικότερη (και κυριότερη) διαδρομή από Λαύκο για Πλατανιά, που περνά από το ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου. Υπάρχει και η δυτικότερη διαδρομή που περνά από τον επάνω Αι Γιάννη. Οι δύο διαδρομές ενώνονται  κοντά στον Πλατανιά.
                Ξεκινώντας  από την πλατεία του Λαύκου βαδίζουμε στο πλακοστρωμένο καλντερίμι με κατεύθυνση νότια (προς το νεκροταφείο). Μετά από λίγο στρίβουμε αριστερά και βγαίνουμε στον κύριο δρόμο που πηγαίνει προς Προμύρι. Βαδίζουμε στην άσφαλτο για εκατό μέτρα και μετά, λίγο πριν τον υποσταθμό της ΔΕΗ που είναι αριστερά από το δρόμο, φεύγουμε λοξά δεξιά σε καλντερίμι που ανηφορίζει στη ράχη. Πάνω στη ράχη συναντάμε το δρόμο που πηγαίνει στην παραλία Μικρό και τον διασχίζουμε λοξά, κατηφορίζοντας από την άλλη πλευρά σε μονοπάτι με κατεύθυνση νοτιοανατολική. Παρακάτω βγαίνουμε πάλι στο δρόμο και τον ακολουθούμε για εκατό μέτρα.

Εκεί που ο δρόμος κάνει ομαλή στροφή αριστερά, λίγα μέτρα δεξιότερα από μικρή πεζούλα με ξερολιθιά, τον αφήνουμε και ανεβαίνουμε τη ράχη ευθεία, βαδίζοντας στο όριο ενός κτήματος. Υπερπηδούμε την περίφραξη του κτήματος και ξαναβγαίνουμε λοξά στον δρόμο του Μικρού που εδώ είναι ασφαλτοστρωμένος. Αμέσως αριστερά φεύγει φαρδύς χωματόδρομος προς το μοναστήρι Αγίου Σπυρίδωνος. Εμείς παίρνουμε τον αμέσως επόμενο στενό χωματόδρομο αριστερά, περνάμε δίπλα από τσιμεντένια δεξαμενή νερού και αρχίζουμε να κατηφορίζουμε σε οργωμένο μονοπάτι. Κάτω από το χώμα περνάει σωλήνας νερού. Σε λίγο βρίσκουμε τη συνέχεια του μονοπατιού στα δεξιά και συνεχίζουμε να κατηφορίζουμε βρίσκοντας και στοιχεία καλντεριμιού. Βγαίνουμε σε χωματόδρομο και τον ακολουθούμε αριστερά προς ανατολάς.
Σε πενήντα μέτρα υπάρχει η συνέχεια του μονοπατιού δεξιά, και κατηφορίζουμε ανάμεσα από χαμηλή βλάστηση. Ξαναβγαίνουμε στο δρόμο εκεί που κάνει απότομη αριστερή στροφή, και άλλος δρόμος φεύγει δεξιά. Εμείς πάμε αριστερά (νοτιοανατολικά), και μετά από εκατό μέτρα υπάρχει διχάλα όπου φεύγουμε ευθεία μέσα σε ελαιώνα. Το μονοπάτι εδώ είναι ασαφές και κατηφορίζει μέσα στον ελαιώνα, αλλά σε τριάντα μέτρα το βρίσκουμε και σε λίγο βγαίνουμε σε στενό χωματόδρομο. Αριστερά από το δρόμο υπάρχει σπίτι. Ο δρόμος εκατό μέτρα παρακάτω μας βγάζει στο ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου.
Συνεχίζοντας στο δρόμο, βαδίζουμε ανάμεσα σε ελαιόδεντρα και ένα-δυο καλύβια, και παρακάτω αφήνουμε το δρόμο που κάνει στροφή αριστερά και πάμε ευθεία μέσα στον ελαιώνα σε φαρδύ μονοπάτι.

Το καλντερίμι στον Πόρο

Σε λίγο το μονοπάτι γίνεται καλντερίμι που κατηφορίζοντας συνεχώς φθάνει σε μικρό ρέμα και το διασχίζει. Η τοποθεσία εδώ λέγεται Πόρος. Το καλντερίμι ανηφορίζει για λίγο στη ράχη και στη συνέχεια γίνεται μονοπάτι που βγαίνει σε άλλον ελαιώνα. Ανηφορίζοντας ομαλά βγαίνουμε λοξά σε χωματόδρομο και τον ακολουθούμε στο εξής κατηφορίζοντας. Η τοποθεσία εδώ λέγεται Αχλαδούλες και σε λίγα μέτρα δεξιά μας υπάρχει καλυβι. Παρακάτω σε διχάλα πάμε δεξιά και σε δέκα λεπτά φθάνουμε σε διασταύρωση όπου ακολουθούμε τον δρόμο αριστερά που κατηφορίζει έχοντας στη δεξιά του πλευρά παράλληλα μικρό ρέμα. Ο δρόμος μας τελικά βγαίνει στην κοίτη του Χαλορέματος σε σημείο όπου υπάρχει γηπεδάκι μπάσκετ και βαδίζοντας μέσα στην κοίτη φθάνουμε σε λίγο στην παραλία του Πλατανιά. 

 .
               
Advertisements

About pelionwalks

We are a society who promote the restoration and use of old footpaths in the South Pelion area.
This entry was posted in Walk Descriptions. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s