>Λουζίνικο-Κάτω Κερασιά

>

Απόσταση: 7,6 χλμ.
Διάρκεια: 3 ώρες με στάσεις, καθαρός χρόνος πορείας 2.20΄
Υψομετρική διαφορά: από 113μ. (Λουζίνικο) σε 305μ. σε 125μ. (Κάτω Κερασιά)
Σήμανση: κόκκινα σημάδια
Πόσιμο νερό στη διαδρομή: όχι
                Μέχρι να γίνει ο ασφαλτόδρομος στις αρχές της δεκαετίας του 60, αυτή ήταν η διαδρομή που ακολουθούσαν οι Κερασιώτες και οι Βενετιώτες για να έρθουν στο Βόλο. Είναι μια ευχάριστη διαδρομή σε μονοπάτι κυρίως, χωρίς μεγάλες υψομετρικές διακυμάνσεις, που αρχίζει και τελειώνει σε ένα πέτρινο τοξωτό γεφύρι. Και αυτή η πορεία είναι καταλληλότερη για χειμωνιάτικους μήνες, καθώς βαδίζει ανάμεσα από χαμηλή βλάστηση που δεν προσφέρει σκιά. Από την Κάτω Κερασιά μπορούμε να επιστρέψουμε στο Βόλο με το ΚΤΕΛ. 
                Στο Λουζίνικο φθάνουμε στρίβοντας προς Φυτόκο από τον περιφερειακό δρόμο του Βόλου και λίγο πριν το Φυτόκο κάνουμε αριστερά σε διασταύρωση. Ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος μας βγάζει στο ωραίο πέτρινο τοξωτό γεφύρι που ενώνει τις όχθες του ρέματος του Ξεριά. Αμέσως μετά το γεφύρι ανηφορίζει προς τα δεξιά στενός χωματόδρομος που στην αρχή του έχει για είκοσι μέτρα καλντερίμι.  Φθάνουμε σε διασταύρωση, όπου ακολουθούμε τον δεύτερο δρόμο από δεξιά και σε νέα διασταύρωση πάμε πάλι δεξιά. Ο δρόμος ακολουθεί την πορεία της ρεματιάς του Ξεριά που έχουμε στα δεξιά μας, χωρίς να κερδίζει ή να χάνει υψόμετρο. Φθάνουμε σε μαντρί όπου ο δρόμος τερματίζει και συνεχίζει μονοπάτι που έχει λίγα υπολείμματα καλντεριμιού. Η βλάστηση δεξιά και αριστερά στενεύει το μονοπάτι, χωρίς όμως να το κλείνει. Αγνοούμε στενότερο μονοπάτι που ανηφορίζει  αριστερά και συνεχίζουμε σε ίσωμα. Παρακάτω βρίσκουμε διασταύρωση, όπου πάμε αριστερά κατηφορίζοντας (το δεξιό μονοπάτι πηγαίνει προς Αγιο Αθανάσιο-Λέσχιανη). Η πορεία μας έχει πλέον αλλάξει κατεύθυνση από βόρεια προς τα δυτικά.
Φθάνουμε στην κοίτη δευτερεύουσας ρεματιάς που χύνεται στον Ξηριά και συνεχίζουμε στην άλλη όχθη ανηφορίζοντας για λίγο, μέχρι που φθάνουμε σε άλλη μικρή ρεματιά κάθετη με την προηγούμενη. Η τοποθεσία ονομάζεται Διπόταμα. Μπαίνουμε μέσα στην κοίτη για λίγα μέτρα και μετά βαδίζουμε σε μονοπάτι εναλλάξ αριστερά και δεξιά της ακολουθώντας το ρέμα προς βορράν. Τελικά βγαίνουμε δεξιά από την κοίτη σε διασταύρωση, όπου το δεξιό μονοπάτι ανηφορίζει προς Αγιο Αθανάσιο και Λέσχιανη. Εμείς ακολουθούμε το αριστερό μονοπάτι που βαδίζει για λίγο παράλληλα με το ρέμα, μετά το διασχίζει και ανηφορίζει στην αριστερή όχθη, αλλάζοντας κατεύθυνση προς δυσμάς. Ανηφορίζουμε πλέον έχοντας στα αριστερά μας άλλη ρεματιά, ενώ στα δεξιά μας επάνω στο ύψωμα βλέπουμε τα βράχια του Κοκκινόβραχου.

Φθάνοντας στη ράχη, όπου υπάρχει και μαντρί, μπαίνουμε σε αγροτικό δρόμο και τον ακολουθούμε για εκατό μέτρα. Στα δεξιά μας έχουμε μεγάλο  χωράφι. Κατόπιν ο δρόμος κάνει στροφή αριστερά, αλλά εμείς ακολουθούμε το σύνορο του χωραφιού βορειοανατολικά. Σε λίγο βρίσκουμε φαρδύ μονοπάτι που κατηφορίζει ευθεία, παράλληλα με αβαθή ρεματιά που είναι λίγο δεξιότερα. Στη συνέχεια πορευόμαστε σε επίπεδο έδαφος με πουρνάρια και βγαίνουμε σε ξέφωτο (λάκκα του Ψυχικού) που το διασχίζει αγροτικός δρόμος. Στην απέναντι πλευρά αριστερά συνεχίζει το μονοπάτι που παραμένει βατό παρά την πυκνή βλάστηση και τελικά βγαίνει σε κτήμα με αμυγδαλιές. Εδώ μέσα στο κτήμα το μονοπάτι γίνεται ασαφές. Βαδίζουμε όμως προς το κτίριο μιας γεώτρησης που βλέπουμε μπροστά μας βρίσκοντας και πεζούλα από ξερολιθιά που δείχνει την πορεία του μονοπατιού. Στα αριστερά μας έχουμε τον κύριο δρόμο Μελισσάτικων-Καναλίων. Πίσω από τη γεώτρηση υπάρχει και λίγο καλντερίμι, που όμως είναι αποκλεισμένο από μπάζα  και έτσι βγαίνουμε στην άσφαλτο λίγο πιο δίπλα και την ακολουθούμε για τετρακόσια μέτρα.
Είκοσι μέτρα πριν από πινακίδα αριστερής στροφής που κάνει η άσφαλτος, προσέχοντας στα δεξιά βρίσκουμε μονοπάτι που παρακάτω μας βγάζει σε αγροτικό δρόμο και πάμε αριστερά. Σε διασταύρωση στη συνέχεια πάμε πάλι αριστερά. Ο αγροτικός δρόμος σε λίγο βγαίνει στην άσφαλτο, αλλά λίγα μέτρα πριν, εμείς πάμε δεξιά σε κατηφορικό στενό χωματόδρομο, που παρακάτω έχει και υπολείμματα καλντεριμιού και σε λίγο μας βγάζει στην εκκλησία της Κάτω Κερασιάς και στο πέτρινο τοξωτό γεφύρι που υπάρχει δίπλα της. Περνάμε το κερασιώτικο ρέμα και αμέσως φθάνουμε στην πλατεία του χωριού. 
   
Advertisements

About pelionwalks

We are a society who promote the restoration and use of old footpaths in the South Pelion area.
This entry was posted in Walk Descriptions. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s