>Βόλος-Κανάλια

>

Απόσταση:
Διάρκεια: 3 ώρες
Σήμανση: κόκκινα σημάδια
Μέγιστο υψόμετρο: 360 μ.

Η λίμνη Κάρλα

    Αυτή είναι η πανάρχαιη στράτα που ένωνε την περιοχή της λίμνης Κάρλας με τη θάλασσα του Παγασητικού. Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 60 ήταν και η κύρια οδός που συνέδεε τα χωριά Κεραμίδι, Κανάλια και Κάπουρνα με το Βόλο. Μουλάρια φορτωμένα με τα καρλιώτικα ψάρια και άλλα εμπορεύματα πήγαιναν και έρχονταν στο καλντερίμι και το μονοπάτι. Η αποξήρανση της Κάρλας σε συνδυασμό με την κατασκευή του ασφαλτόδρομου σήμαναν την εγκατάλειψη  της διαδρομής σχεδόν 50 χρόνια πριν. Ωστόσο και σήμερα είναι δυνατόν να βαδίσει κανείς στα χνάρια του αρχαίου αυτού δρόμου με μικρές παραχωρήσεις.
    Για ιστορικούς λόγους θα περιγράψω όλη τη διαδρομή αρχίζοντας από το Βόλο, όμως το κύριο ενδιαφέρον πρακτικά βρίσκεται στο τελευταίο κομμάτι (Κάπουρνα-Αγιος Νικόλαος Καναλίων), που είναι ένας όμορφος περίπατος μιας ώρας στο καλντερίμι που κατεβαίνει το Κακόρεμα προς την Κάρλα περνώντας και από ένα παλιό πέτρινο τοξωτό γεφύρι. Ολη η διαδρομή γίνεται σε χαμηλό υψόμετρο με  χαμηλή βλάστηση και είναι κατάλληλη για χειμωνιάτικους μήνες, ενώ δεν συνιστάται για το καλοκαίρι. Η ιδανική εποχή είναι στα τέλη χειμώνα/αρχές άνοιξης, οπότε θα απολαύσουμε τις ανθισμένες αμυγδαλιές κοντά στη λίμνη.  
    Η αρχή μπορεί να γίνει από το Πανθεσσαλικό Στάδιο καθώς η κατασκευή του περιφερειακού δρόμου του Βόλου απέκοψε την κανονική διαδρομή που περνούσε λίγο δυτικότερα. Περνούμε λοιπόν τη γέφυρα πάνω από τον περιφερειακό δρόμο και κατεβαίνουμε στην κοίτη του ρέματος Ξηριά που περνάει δίπλα του. Ανεβαίνουμε τον τσιμενταρισμένο δρόμο και φεύγουμε αριστερά σε χωματόδρομο που περνά ανάμεσα σε κτήματα (οδός Ελληνόπυργου). Παρακάτω σε διασταύρωση πάμε δεξιά προς τα επάνω (ο δρόμος ευθεία βγάζει στο γήπεδο των Μελισσάτικων) και σε λίγο βαδίζουμε ανάμεσα στα μισογκρεμισμένα παλιά λιθόκτιστα σπίτια του οικισμού Κογιάτικα.

Ο Βόλος λίγο πάνω από τα Κογιάτικα
    Ανηφορίζοντας συνεχώς αφήνουμε τον οικισμό και αφού περάσουμε από προσκυνητάρι,  έχοντας πανοραμική θέα του Βόλου, ο χωματόδρομος  τελικά βγαίνει λοξά στην άσφαλτο Μελισσάτικων-Γλαφυρών. Στην επόμενη αριστερή στροφή φεύγουμε ευθεία στο μονοπάτι που βαδίζει ανάμεσα σε ξερολιθιές δεξιότερα από νεόκτιστη εξοχική οικία. Ανεβαίνουμε ομαλά τη ράχη και κατεβαίνοντας συναντάμε πάλι την άσφαλτο. Αριστερά βρίσκεται διώροφη λευκή βιοτεχνία και δεξιά μικρό σπιτάκι. Ακολουθούμε την άσφαλτο για λίγο καθώς εδώ το μονοπάτι έχει χαθεί και μετά από τη δεξιά στροφή που κάνει φεύγουμε αριστερά στον δεύτερο χωματόδρομο, που οδηγεί μετά από λίγα μέτρα σε πρόχειρο παράπηγμα.
     Ο δρόμος γίνεται μονοπάτι που ανηφορίζει ελαφρά στην πετρώδη ράχη και κατεβαίνοντας ευθεία, αφού βαδίσουμε και λίγα μέτρα σε χωματόδρομο και μετά στην άκρη από λιβάδι, βγαίνουμε λοξά στην άσφαλτο. Στην άλλη πλευρά του δρόμου υπάρχει μαντρί. Τριάντα μέτρα μετά το μαντρί  βρίσκουμε τη συνέχεια του μονοπατιού με τα κόκκινα σημάδια, περνάμε μικρό ρέμα και ξαναβγαίνουμε λοξά στην άσφαλτο. Αφού βαδίσουμε πεντακόσια μέτρα βρίσκουμε πάλι τη συνέχεια του μουλαρόδρομου λοξά αριστερά, λίγο πρίν από μια αριστερή στροφή του δρόμου. Το μονοπάτι περνάει τη ραχούλα και ξαναβγαίνει λοξά στην άσφαλτο που κατηφορίζει ευθεία προς το χωριό Κάπουρνα (Γλαφυρά) που βλέπουμε μπροστά μας πανοραμικά. 
    Λίγο πρίν φθάσουμε στο χωριό, εκεί όπου υπάρχει προσκυνητάρι και μια συστοιχία από κυπαρίσσια, φεύγουμε δεξιά σε τσιμενταρισμένο δρόμο που περνά ανάμεσα από σπίτια και βγαίνουμε στη γωνία της πλατείας, δίπλα σε στάση του λεωφορείου. Βαδίζουμε στον κύριο δρόμο προς τα δεξιά (προς Κερασιά) και σε εκατό μέτρα, αμέσως μετά τα τελευταία σπίτια του χωριού, φεύγει αριστερά ανηφορίζοντας αγροτικός δρόμος με τσιμενταρισμένα τα πρώτα μέτρα του και τον ακολουθούμε. Παραπάνω διακρίνουμε τμήματα καλντεριμιού μέσα στο δρόμο.

     Φθάνουμε σε διασταύρωση, όπου δεξιά συνεχίζει στον χωματόδρομο άλλη διαδρομή (Κάπουρνα-Κάτω Κερασιά) ενώ εμείς πάμε ευθεία μπροστά και αρχίζουμε να κατηφορίζουμε σε φαρδύ μονοπάτι. Διασχίζουμε λοξά χωματόδρομο, συνεχίζουμε σε μονοπάτι  και σύντομα ξαναβγαίνουμε στον ίδιο δρόμο, που σε λίγο τερματίζει εκεί όπου αρχίζει να σχηματίζεται μικρή ρεματιά με πλατάνια και υπάρχει πηγή με ποτίστρα και δεξαμενή νερού. Η πηγή αυτή στο Κακόρεμα,  που τώρα έχει στερέψει, ήταν η αγαπημένη κοντινή εκδρομή  των κατοίκων της Κάπουρνας και πράγματι σε προκαλεί να καθήσεις για να απολαύσεις την ομορφιά  της φύσης γύρω.

Το γεφύρι στο Κακόρεμα

    Από την ποτίστρα συνεχίζουμε πλέον σε καλντερίμι που κατηφορίζει ομαλά ακολουθώντας το ρέμα σε πετρώδες έδαφος. Τελικά φθάνουμε σε ωραίο μικρό πέτρινο τοξωτό γεφύρι που διατηρείται σε καλή κατάσταση και περνούμε στην δεξιά όχθη. Το καλντερίμι εναλλάσσεται με μονοπάτι διαμορφωμένο με ξερολιθιά και σε ένα σημείο αν βγούμε λίγα μέτρα δεξιότερα έχουμε ωραία θέα της λίμνης Κάρλας.

    Φθάνοντας κάτω το μονοπάτι βγαίνει σε αγροτικό δρόμο τον οποίο ακολουθούμε βαδίζοντας ευθεία χωρίς να στρίψουμε σε διασταυρώσεις, περνούμε τσιμεντένιο γεφυράκι, ο δρόμος γίνεται ασφάλτινος και τελικά βγαίνουμε στον κύριο δρόμο Καναλίων-Βελεστίνου και πάμε δεξιά. Μετά από πενήντα μέτρα έχουμε στα αριστερά μας την ιστορική βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Νικολάου, με ανοικτά ρήγματα και μια αντιστήριξη που την προφυλάσσει προσωρινά από την κατάρρευση. Από τον Αγιο Νικόλαο βαδίζοντας συνέχεια σε άσφαλτο φθάνουμε σε μισή ώρα στην πλατεία των Καναλίων.  Από τα Κανάλια μπορούμε να επιστρέψουμε στην Κάπουρνα και στο Βόλο με το λεωφορείο του ΚΤΕΛ.   

Advertisements

About pelionwalks

We are a society who promote the restoration and use of old footpaths in the South Pelion area.
This entry was posted in Walk Descriptions. Bookmark the permalink.

One Response to >Βόλος-Κανάλια

  1. Anonymous says:

    >Πολύ καλή διαδρομή. Έχω κάνει πολλές φορές το τμήμα Κάπουρνα-Κανάλια. Αξίζει επίσης μια βόλτα μέσα στο χωριό Κάπουρνα για καφέ στην πλατεία, βόλτα στην παλιά πανέμορφη εκκλησία του Αη-Γιώργη με τον τεράστιο πλάτανο και επίσκεψη στον προφήτη Ηλία όπου βρίσκονται τα ερείπια του αρχαίου κάστρου των Γλαφυρών. Επίσης, κατηφορίζοντας από τον πρ. Ηλία σε χωματόδρομο μπορείτε να βρεθείτε στην πηγή "Οβριά" (συντετ. περίπου 404000,4367000). Εκεί υπάρχει υπεραιωνόβιος πλάτανος όπου χωράει…όλο το χωριό μέσα!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s